user_mobilelogo
tn dem mantelzorg 09
De begeleidingstrajecten van TN-dem zijn altijd maatwerk en worden afgestemd op individuele behoeften en/of de samenstelling van de groep. Hieronder een overzicht van een aantal mogelijkheden. Neem contact op voor meer informatie.

Lotgenotencontact

Lotgenotencontact kan van grote betekenis zijn. Hoewel de individuele omstandigheden onderling verschillen, hebben lotgenoten vaak al een een half woord genoeg. Daarnaast kun je soms juist makkelijker en openhartiger praten met iemand die niet persoonlijk bij jouw situatie is betrokken. 

TN-dem organiseert bijeenkomsten waar lotgenoten elkaar kunnen treffen en ervaringen kunnen uitwisselen. Tijdens de lotgenotengroep kun je:
 • stoom afblazen
 • steun krijgen van mensen die in een vergelijkbare situatie verkeren
 • je verhaal vertellen aan mensen die ervoor open staan
 • ontdekken dat jouw emoties (eenzaamheid, angst, schuldgevoel etc) vanzelfsprekend zijn 
 • nieuwe inzichten opdoen voor het omgaan met de mantelzorgsituatie
 • leren hoe je kunt omgaan met spanning en stress
 • je veerkracht (her)vinden en vergroten
De lotgenotengroepen worden begeleid door twee ervaren therapeuten. De locatie wordt in overleg vastgesteld.

De smaak van leven

Wat geeft jouw leven smaak? Dat ga je (her)ontdekken in 'De smaak van leven'. Tijdens deze ontdekkingstocht maken we gebruik van metaforische referenties aan eten en koken. Je gaat proeven, ruiken, voelen, bewegen en ervaren. Al je zintuigen worden geprikkeld, verrast en verwonderd.

Wat doe je als er iets op je bord ligt wat er niet lekker uitziet maar wat je toch móet opeten? De een knijpt z’n ogen stijf dicht, neemt een grote hap en slikt het zonder kauwen snel door. De ander schuift het eindeloos met z’n bestek hen en weer alvorens een piepklein hapje te proeven.

Net zo verschillend als mensen in het bovenstaande voorbeeld reageren, zo uiteenlopend reageren ze op tegenslagen die ze op hun levenspad tegenkomen. Een levensbedreigende ziekte bijvoorbeeld, of plotseling de zorg voor - en zorgen om - een dierbare hebben. De confrontatie met ziekte is tevens een confrontatie met onzekerheid en angst. Soms schieten er allerlei doemscenario’s door je hoofd, die behoorlijk met je aan de haal kunnen gaan. Zo kan een nare gebeurtenis een scala aan sombere gedachten en gevoelens oproepen, die op hun beurt weer tot een bepaald gedrag kunnen leiden.

Tijdens de training De smaak van leven nemen de deelnemers hun eigen denkpatronen en overlevingsstrategieën onder de loep. Dat gebeurt niet in de kamer van een therapeut, maar in de keuken!

Het recept
Uit welke ingrediënten bestaat jouw leven momenteel? Welk ingrediënt overheerst, en hoe beïnvloedt dat de 'smaak' van jouw leven? En welke ingrediënten kunnen worden toegevoegd om de smaak in balans te brengen of te versterken? Wat wil je allemaal proeven en beleven? We gaat op zoek naar het recept voor jouw leven, en vervolgens gaan we gezamenlijk een heerlijke, gezonde en verwarmende maaltijd bereiden. Een maaltijd die lichaam en geest voedt en die nieuwe kracht geeft.

Mindful eten
Het kan heel verhelderend zijn om gevoelens, gedachten en gedrag eens te bekijken als een persoonlijk ‘recept’ voor het leven. Hoe ziet een kilo angst, een paar eetlepels schuldgevoel en een snufje optimisme er uit? Wat gebeurt er als we die ingrediënten anders doseren?

En zou het lukken om, door heel aandachtig te proeven, nog andere ingrediënten te onderscheiden? Mindfulness is een meditatietechniek die je leert in het hier en nu te leven, en gedachten en gevoelens zonder oordeel te aanschouwen en aanvaarden. Zo kun je ook mindful eten: het gerecht van alle kanten bekijken, ruiken, voelen en proeven. Voelen wat er met je gebeurt als je iets ziet wat je, letterlijk en figuurlijk, niet lust of niet kent, of waar je ‘geen trek in hebt’.

Optimale smaakbeleving
De bedoeling van De smaak van leven is om iedereen zijn eigen smaak te laten (her)ontdekken en optimaal te beleven, en kennis te maken met andere manieren om het leven te beleven.

Dit programma wordt begeleid door ervaren therapeuten.

Data
27 en 28 maart 2020


Dag 1 (2,5 uur):
 • Inleiding en introductie
 • Wat gebeurt er in je 'mind'?
 • Ervaringsoefeningen en uitleg opdracht 'Schrijf je eigen recept'

Dag 2 (7,5 uur):

 • Oefening 'Word wakker!'
 • Uitwerken en bereiden van je eigen recept
 • Aan tafel

Therapeutische Verdiepingsweken

Tijdens de therapeutische verdiepingsweken wordt een inhoudelijk identieke maar veel intensievere variant van het programma 'De Smaak van Leven' aangeboden.

Individuele begeleiding

Voor wie de voorkeur geeft aan individuele begeleiding, bestaat de mogelijkheid voor een traject met een van de therapeuten. Tijdens een kennismakingsgesprek worden de wensen en behoeften besproken en wordt gekeken welke therapeut hierbij het best aansluit.

Contact

Wijde Geldelozepad 22
2012 EK Haarlem
06-58 74 38 51

info@tn-dem.nl
ANBI logo

Mede mogelijk gemaakt door:

roparun